Myyjä voi tehdä työtään monella tavalla ja olla silti menestyksekäs. On kuitenkin olemassa joukko kardinaalivirheitä, munauksia suorastaan, jotka tuhoavat myyntiurasi ennen kuin ehdit viimeistä hintaa sanoa. Vähintään yhteen näistä virheistä sortuvia myyjiä näkee niin asiakkaana kuin myyntikouluttajana lähes päivittäin.

YlimielisyysValitettavasti en pysty pyyhkimään kaikkia myyjiä synnittömiksi, mutta jotta ainakin sinä ja/tai myyntitiimisi eivät niihin sortuisi, listasin myyjän 7 + 1 kuolemansyntiä. Tässä niistä ensimmäinen: ylimielisyys.

Aika ajoin myymälöissä, tai yritysten neuvotteluhuoneissa tapaa myyjiä, joiden olemuksesta paistaa ylimielisyys, siis vääränlainen ylpeys.

Sopivasti annosteltuna ylpeys on positiivinen asia. Oikeanlainen ylpeys syntyy uskosta omiin kykyihin, myytäviin tuotteisiin ja palveluihin.

Kun ylpeys heilahtaa ylimielisyyden puolelle, tapahtuu kauheita. Myyjä ei kuuntele asiakasta, pomoa, kouluttajaa tai kollegoita. Ylimielinen myyjä kokee olevansa asiakkaan yläpuolella ja asenne paistaa läpi kaikessa tekemisessä.

Myyntisaavutuksista saa olla ylpeä, mutta niillä kerskailu menee nopeasti ylimielisyyden puolelle.

Eräällä myyntimiehellä oli tapana repostella ostamillaan tavaroilla asiakkaan luona. Asiakkaalle kehuskeltiin milloin uudella purjeveneellä, milloin uusilla auton vanteilla. Muistettiin myös kertoa, että kun ostat, pääsee hän taas seuraavalle bonustasolle. Asiakassuhde päättyi melko nopeasti.

Toinen myyntimies käytti aktiivisesti myyntipuheessaan lauseita ”Ei tätä pakko ole ottaa, kyllä näille ostajia on” ja ”Yleensä nämä jää ostamatta vain jos ei ole riittävästi budjettia”. Lausahdukset kertoivat karulla tavalla asiakkaan arvostamisesta tai siis sen puutteesta.

Ylimielistä on vähätellä asiakkaan tietoja, saavutuksia, omia kilpailijoita tai asiakkaan ostohaluja. Ylimielistä on kerskailla omilla saavutuksilla.

Ole positiivisesti ylpeä. Ole ylpeä omasta ammattitaidostasi, tuotteistasi ja palveluistasi.

Teksti on osa 8. osaista sarjaa. Alkuperäinen lyhyt versio aiheesta on julkaistu Tuplaamon blogissa nimellä Myyntimiehen 7. kuolemansyntiä.