Ei sitä vaatteista näe

Kirjoittanut | 14.4.2015

Asiakas tilasi minut apukäsiksi messuosastolleen Mansen Mörinät -tapahtumaan. Mörinät on vuosittain Tampereen, Pirkkalan ja Lempäälän alueella järjestettävä maarakennuskone- ja kuljetuskalustoammattilaisten ammattitapahtuma. Yli kolmekymmentä näyttelypistettä ja satoja näytteilleasettajia esittelemässä ja myymässä uusia ja käytettyjä koneita ja laitteita.

Tapahtuma kerää tuhansia kävijöitä kahden päivän aikana. Heistä osa on ostamassa ja toiset viihteellä, kuten jokaisilla messuilla. Koneyrittäjää, duunaria ja perheitä konehallit täynnä.

Koulutuksissa kuulee usein lauseen: ”kyllä sen vaatetuksesta näkee ja kengän asennosta, onko tulossa ostamaan vai ei”. 

Minäkin tein tasan kerran nuorena myyntimiehenä sen virheen. Tein arvion asiakkaasta hänen vaatetuksensa perusteella. Myymälään purjehti vanhempi herrasmies, jonka vaatteet olivat nähneet parhaat päivänsä jo aikaa sitten. Mukana tullut tuoksu myös kertoi harvoista pesukerroista. Päätin väistää asiakkaan taitavasti, koska ”ei tuolla ole varaa ostaa”.

Seuraavana päivänä asiakas tupsahti uudelleen ovesta sisään. Esitin taas kiireistä ja jatkoin pasianssin peluuta koneella. Kollegani ei ehtinyt väistämään vaan ”joutui” palvelemaan asiakasta. Kaupat tehtiin yhden asunnon koko kalustuksesta, kasattuna ja kotiin kannettuna. Kaupasta myyjälle tipahtanut provisio oli reilun kuukauden palkka.

Viimeinen kerta kohdallani, kun päättelin asiakkaan vaatetuksesta mitään. 

Mansen Mörinöillä hallissa pyöri herroja suoraan kaivurin kahvoista hypänneenä tai koneremontin keskeltä työhaalarit päällä. Oli nuorta ja vanhaa isäntää, yhden ja useamman miehen firmasta. Yhtään pukua ei näillä messuilla näkynyt.

Yhdestäkään messuilla kävijästä et tiennyt, kenen haalarin taskussa on nippu tuohta, jolla päivän messutarjous lunastetaan.

Kutakuinkin jokainen messuilla kävijä on potentiaalinen asiakas. Se on kuin verkossa pyörivä ihminen, jonka yhteystiedot napattuasi saat jonkinmoisen liidin. Et vain sillä hetkellä sitä välttämättä saa selville, vaan sinun täytyy tehdä työtä liidin saattamisessa oikeaan suppiloon. Et myös voi koskaan tietää, minkälainen vaikuttaja edessäsi seisoo.

Vaikka messukyltissä lukisi yrittäjä, saattaa päätöksentekijä olla koneryrittäjän paras kuski, yrittäjän isä, joka firman sotien jälkeen perusti, tai vaikka vaimo, joka pyörittää yrityksen taloushallintoa. Et voi koskaan tietää, et vaatetuksen, iän tai sukupuolen perusteella.

Älä koskaan anna oman mielipiteesi olla esteenä potentiaalisten asiakkaiden löytymiselle. Jokainen kohtaamasi ihminen on mahdollisuus, ei ehkä juuri nyt, mutta taatusti nopeammin kuin luuletkaan.

Miten voin palvella sinua?

Kysy lisää

Pasi Rautio
Myyntikuiskaaja, markkinoinnin apumies
Apple Certified Sales Trainer
pasi@tuplaamo.fi
0400 300 385

Oy TuloksenTuplausToimisto Ab
Hatanpään valtatie 34 C
33100 Tampere
TwitterLinked InFacebookInstagramYouTube
Pasi Rautio
Myyntikuiskaaja, markkinoinnin apumies
Apple Certified Sales Trainer
pasi@tuplaamo.fi
0400 300 385

Oy TuloksenTuplausToimisto Ab
Hatanpään valtatie 34 C
33100 Tampere

Tietosuojaseloste

Kukaan ei pääse huippusuorituksiin yksin – valmentaja auttaa kaivamaan timantin esiin ja hiomaan sen säkenöiväksi!

Kukaan ei pääse huipputuloksiin yksin – Varikko™

Toisinaan vain on niin, että hyväkään myyjä ei pääse parhaalle tasolleen. Taustalta voi löytyä montakin erilaista syytä, mutta yhteistä niille on, että niitä ei välttämättä näe läheltä. Sen sijaan tilannetta tuorein silmin katsova ulkopuolinen bongaa ne usein nopeastikin. Sitten jää enää jäljelle tilanteen korjaaminen ja jo vain taas mylly jauhaa.

Varikko™ on paikka, jossa myyjäsi tai vaikka sinä itse pääsee altistamaan itsensä kunnolliseen tarkastukseen ja huoltoon. Kyse on myyjän sparrauksesta, jossa tarkoituksena on löytää keinot saada kone käymään taas kaikilla sylintereillä. Mekaanikkona Varikolla™ häärii myyntikuiskaaja Pasi Rautio.

2 Kommentit

 1. not good at all

  Ai potenttiaalinen naisostaja voi olla esimerkeissäsi vain ”vaimo”, jolla on vastuullaan miehensä firman taloushallinto? Seksististä, vanhanaikaista ja heteronormatiivistä.

  Vastaa
  • Pasi Rautio

   Hei Not good at all. Kiitos nimimerkin takaa ampuvasta kommentistasi. Pyydän lukemaan tekstin toiseen kertaan. Siellä ei viitata
   ”vain” vaimoihin, vaan siihen että TODELLINEN päättäjä voi olla esimerkiksi vaimo. Ständillä kävi sekä naisyrittäjiä, että
   miehensä yrityksen päätökset tekevä nainen, joka kertoi hoitavansa yrityksen taloushallintoa.

   Kaunis kiitos kuitenkin palautteestasi, yritetään ensi kerralla maalailla vielä tarkemmin.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *